15 najjačih vlaških kletvi od kojih niko nije uspeo da umakne! (VIDEO)

Istočna Srbija je poznata po magiji, a vlaške kletve su veoma moćne i veruje se da od njih ne može da se pobegne.

_sp-vlaska-magija

Gospodarica svih vlaških demona je Muma Paduri. Ona je majka i zaštitnica svih žena koja utiče na njihovu sudbinu, a posebno onih koje veruju u nju. Legenda govori da je ona, braneći ženska prava, posle žučnih rasprava sa mužem, odlučila da napusti raj i odmetne se u demone.

Žene iz vlaške oblasti u njenu čast pale sveće i prinose hranu i piće. Obično vode sa sobom devojčice i mlade devojke pričajući im o ovoj čudesnoj vili. Vlahinje zaista veruju u Mumu Paduri.

Dešava se da majke kunu svoju decu zbog nekog nestašluka, kada pomisle da su „dosadna kao proliv”. Tada Vlajne izgovaraju “Šiknulo iz tebe, da šikne!“, a ova kletva se ne smatra teškom.

A ovo su 15 najjačih vlaških kletvi:

1. Bată-l domńeḑău, să-l bată. Bog ga ubio, da ga ubije.

2. Dabuogda buoĭi sî-ĭ muara în źug, aratura să nu măĭ fakă. Dabogda mu lipsali volovi u jarmu, oranje da ne završi.

3. Dabuogda lînga tata mĭeu sî će baź! Dabogda kraj mog mrtvog oca u zemlju da uđeš – koristi se kada u slučaju kada onaj ko navaljuje silom da uđe negde gde mu nije mesto.

4. Dabuogda nuapća să ći duară đinţî, da ḑîua să ći bată papuśi. Dabogda noću da te bole zubi, a danju da te žuljaju cipele.

5. Dabuogda s-ăţ piśe pula đin rîdaśină! Dabogda ti k…c otpao iz korena!

6. Dabuogda să-l ĭa muarća pi aăla kare duarme nuapća. Dabogda crko onaj koji noću spava – kletva koju su koristili hajduci.

7. Dabuogda tuot înainće sî će duś, ĭn urmă să ni ći măĭ întuorś. Dabogda samo napred da ideš, nazad nikad da se ne vratiš.

8. Dabuogda unđe śiń sî nu prînḑ! Dabogda gde večeraš, da ne ručaš – ova kletva podrazumeva da osoba nigde nema mira ni staništa, stalno da luta.

9. Dakă mint, dabuogda să nu măĭ ažung suarļi ku piśuarļi, ńiś luna ku mîna. Ako lažem, dabogda nikad ne dohvatio sunce nogama, ni mesec rukama – ovo je kletva kojom neko kune ali u šali.

10. Duće la draku în balta vĭarđe. Idi do đavola u zelenu baru – šalje ga tamo gde živi Đavo.

11. Duśaćaĭ, unđe sa dus mutu ku kalu. Idi, kud je otišao mutavko sa konjem – kletva potiče iz mita o Svetom Iliji, u kojoj je on imao slugu koji je bio nem i gluv. Sveti Ilija mu je naredio gde da ode da grmi, ali ga ovaj nije čuo dobro, pa je otišao sa konjem na drugu stranu i tamo grmio za svoj groš. Zbog toga se na nebu čuju udaljene i slabe grmljavine.

12. Đin gură sî-ţ ĭasă, dupa kap sî-ţ ţîasă. Što ti iz usta izleti, po vratu nek te klepi – primenjuje se prilikom svađe dve osobe, za situaciju u kojoj ono što jedna osoba poželi drugoj treba da snađe upravo onog ko je to pomislio.

13. Fiţar uoki afurisîţ. Proklete ti oči bile.

14. Kînd sa vo faśa salka puom, şî tu sî ći faś uom. Kad vrba postane voćka, i ti da postaneš čovek – stari Vlasi nisu smatrali vrbu za neko vredno drvo ona je bila vezana za đavole koji su boravili pod njom, u vodi. Nju je proklela Sveta Majka da večno plače.

15. Sî đa dumńeḑîu sî aĭ tot karunţ în kasă, da ńepuoţ ńiśkînd pi lînga masă. Dabogda imao samo sede u kući, a unuke nikad oko stola – ovo je teška kletva, kojom se nekom želi da mu se zatre seme.

TPKNEWS

PROČITAJTE JOŠ

1 thought on “15 najjačih vlaških kletvi od kojih niko nije uspeo da umakne! (VIDEO)”

Close