ODLUKA NBS: Bugarski lev i rumunski lej u menjačnicama u Srbiji

Bugarski lev i rumunski lej moći će da se menjaju u menjačnicama u Srbiji, prema odluci Narodne banke Srbije (NBS), koja je danas takodje uvrstila kuvajtski dinar na svoju deviznu kursnu listu.

Dinar Dinari Novac Pare / Foto: Profimedia

„Bugarski lev i rumunski lej će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju, kao i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu da kupuju i prodaju na domaćem deviznom tržištu“, navodi se u saopštenju NBS.

Bugarska valuta će na kursnoj listi imati slovnu oznaku BGN i numeričku oznaku 975, dok će rumunski lej imati sa slovnu oznaku RON i numeričku 946.

Pri donošenju odluke o uvođenju dve nove valute na kursnu listu, NBS se rukovodila učešćem i značajem Rumunije i Bugarske u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije, kao i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje s tim zemljama u narednom periodu.

U obzir je uzet i konstantan rast broja državljana Rumunije i Bugarske koji posećuju Srbiju, a očekuje se da uvođenje dve valute podsticajno utiče i na realizaciju zajedničkih ekonomskih projekata Srbije sa Bugarskom i Rumunijom.

Takođe, uzeta je u obzir i činjenica da je kreditni rejting ovih zemalja investicionog ranga, kao i da su obe zemlje članice Evropske Unije.

Izvršni odbor centralne banke je takođe danas doneo odluku kojom je omogućena trgovina u formi deviza mađarskoj forinti, poljskom zlotu, češkoj kruni, konvertibilnoj marki i hrvatskoj kuni, valutama kojima je do sada bila omogućena trgovina samo u formi efektivnog stranog novca.

Odluka o ponovnom uključivanju kuvajtskog dinara na kursnu listu za devize NBS je doneta zbog činjenice što u navedenoj valuti postoje ugovori o zajmu odobreni budžetskim korisnicima, kao i da će se u ovoj valuti povlačiti sredstva u okviru narednih tranši kredita.

„Na taj način Republika Srbija će ostvariti uštede kroz smanjenje troškova korišćenja posredničkih valuta (evro ili američki dolar) u kreditnim aranžmanima zaključenim u kuvajtskim dinarima. Ovime se povećava efikasnost servisiranja plaćanja odnosno naplate po postojećim (i budućim) kreditima u ovoj valuti u kojima Narodna banka Srbije ima ulogu agenta Republike Srbije“, zaključuje se u saopštenju.

Odluka stupa na snagu 1. februara 2018. godine.

(Tanjug)

PROČITAJTE JOŠ
Close