HAOS U SAD: Nacionalna garda na ulicama, proglašeno vanredno stanje (FOTO) (VIDEO)

U nasilju koje izbilo posle sahrane 25-godišnjeg crnca Fredija Greja, koji je umro pošto je povređen u policijskom pritvoru, 15 policajaca je povređeno. Gradonačelnica Baltimora Stefani Roling Blek pozvala je na smirenost i uvela je policijski sat od 10 sati uveče do 5 ujutro.

Foto: Beta/AP

Aktivirana je i Nacionalna garda kako bi pomogla da se smire nemiri, a proglašen je i policijski čas koji bi trebalo da traje nedelju dana.

„Garda je poslednja nada da se povrati red u gradu“, izjavio je guverner Merilenda Lari Hogan.

Vlasti Baltimora naredile su da se rasporedi po gradu hiljade vojnika Nacionalne garde i policajaca.

U nasilju koje izbilo juče, posle sahrane 25. godišnjeg crnca Fredi Greja, koji je umro pošto je povređen u poclijiskom pritvoru, 15 policajaca je povređeno, prenosi AFP.

Gradonačelnik Stefani Roling Blek pozvala je na smirenost i uvela je policijski čas od 10 sati uveče do 5 ujutro.

Nadzornik policije Merilenda, naredio je da se rasporedi 5.000 policajaca po gradu i zatražila pomoć 5.000 vojnika iz šireg srednjeatlantskog regiona.

Komandant Nacionalne garde pukovnik Linda Sing rekla je da je da ima 5.000 vojnika spremno i da će ih rasporediti da štite ljude i imovinu.

Foto: Beta/AP

Uprkos pozivima na mir Gejeve porodice, bande uglavnom mladih Afroamerikanaca počele su obračun sa policijom i tom prilikom uhapšeno je 27 osoba, saopštila je policija.

Nekoliko radnji je opljačkano i spaljeno je nekoliko policijskih vozila, a kako su neredi počeli da se šire sa zapada na istok, gde je zapaljena jedna zgrada.

Škole u Baltimoru će danas biti zatvorene, a bezbol tim je otkazao svoju večerašnju utakmicu.

Foto: Beta/AP

Kako javlja Sputnjik, protesti solidarnosti sa pobunjenicima biće održani širom SAD.

Predsedni Barak Obama je upoznat sa situacijom i sa svojim saradnicima razmatra eventualna rešenja.

Nasilje i destrukciju nećemo tolerisati u Baltimoru, izjavio je guverner Merilenda Lari Hogan.

Pripadnici garde će nositi oružje, ali samo za samoodbranu, izjavio je on.

Nekoliko hiljada demonstranata protestovalo je u Baltimoru u nedelju zbog smrti 25-godišnjeg Afroamerikanca koji je preminuo dok se nalazio u policijskom pritvoru. Nakon više sati mirnog protesta, deo demonstranata počeo je da baca limenke i plastične flaše na policajce i lomi prozore na policijskim vozilima i izloge radnji.

„Mali deo učesnika jučerašnjih protesta izazvao je nasilje u centru grada i u zapadnom delu protekle noći i rano jutros, nakon što su demonstracije juče bile uglavnom mirne tokom celog dana. Oko 34 osobe su uhapšene, a šest policajaca zadobili su manje povrede“, rekao je predstavnik policije Džeremi Silbert u ponedeljak, a preneo je AFP.

Osim toga, policija Baltimora je tog dana saopštila da je dobila „pouzdanu pretnju“ da se nekoliko bandi udružilo u nameri da napada pripadnike snaga za održavanje reda.

Dan nakon nereda u Baltimoru, zapaljen je i potpuno izgoreo opštinski centar i apartmani Baptističke crkve u istočnom Baltimoru.

Kako javlja Sputnjik, protesti solidarnosti sa pobunjenicima biće održani danas širom SAD.

Predsednik Barak Obama je upoznat sa situacijom i sa svojim saradnicima razmatra eventualna rešenja.

Izvor: Tanjug / Beta

PROČITAJTE JOŠ
Close