KUPUSIJADA: U Topolovniku održana prva manifestacija „Sačuvajno od zaborava“ (FOTO)

U subotu 30. septembra, u organizaciji Udruženja žena ,,Topolovčanke’’ i Mesne zajednice, uz podršku opštine Veliko Gradište, u naselju Topolovnik održana je prva kulinarsko – kulturna i turistička manifestacija ,,Sačuvajno od zaborava’’, posvećena afirmaciji nasleđa narodne kulture i života na selu.

Foto: Screenshot youtube

Na prvoj uspešno organizovanoj manifestaciji učestvovalo je oko 16 udruženja kao i pet ekipa u pripremanju čuvenog svadbarskog kupusa. Manifestaciju je otvorio zamenik predsednika opštine Veliko Gradište Slađan Marković koji je rekao da je opština Veliko Gradište lider u Braničevskom okrugu kada je u pitanju manifestacioni turizam.

Foto: Screenshot youtube

Od ove godine, Topolovnik je od bogatiji za još jednu manifestaciju „Sačuvajmo od zaborava“ koju su organizovale naše vredne Topolovčanke koje su ujedno i osnovale prvo udruženje žena na teritoriji opštine Veliko Gradište. Na ovoj prvoj manifestaciji, odziv je bio fantastičan, odazvala su se sva četiri opštinska udruženja žena i još 12 ekipa iz Srbije i predstavljalo svoju domaću radinost. Na ovogodišnjoj prvoj manifestaciji „Sačuvajmo od zaborava“ pozivu su se odazvale i gošće iz Lugavčine, Kuzmina, Rašanca i drugih mesta.

Udruženje žena „Topolovčanke“ osnovano je pre dve godine sa ciljem da sačuva narodne običaje i tradiciju sela a bavi se i humanitarnim radom.

Po oceni tročlanog žirija pobednik u kuvanju svadbarskog kupusa bila je domaća ekipa iz Topolovnika na čelu sa vođom ekipe Momčilom Golubović, koja se prvi put takmiči, a prijavila se radi druženja i osvojila prvu nagradu.

Pobednici – Živoslav Grujić i Momčilo Golubović

Svoje štandove u Topolovniku imale su i žene iz udruženja iz Rašanca, Kuzmina i Malog Crnića. Udruženje žena „Rašačanke“ iz Rašanca, u opštini Petrovac na Mlavi, postoji već dve godine i za ovo kratko vreme imalo je mnogo uspeha na raznim manifestacijama i takmičenjima.

Udruženja žena iz Kuzmina postoji i radi već devet godina i za to vreme učestvovale su na svim manifestacijama koje su organizovane u raznim mestima u Srbiji. Imaju zarađenih oko pedesetak pobedničkih pehara i oko tridesetak drugih nagrada. Žene Kuzmina rade na očuvanju tradicije i imaju radove od svojih baka koje verno čuvaju od zaborava.

Foto: Screenshot youtube

Udruženje žene „Sestra Jelica“ iz Malog Crnića postoji od 2007. godine i radi na promociji kulture, tradicije i običaja.

Pored takmičenja u kuvanju svadbarskog kupusa, vredne ženske ruke pripremile su i još mnogo raznovrsnih, domaćih đakonija.

Foto: Screenshot youtube

Uručene su i nagrade za one koji su spremili najlepšu slanu i slatku pitu, najbolje slano jelo, najukusniji kolač, najbolju pogaču i najukusniju štrudlu. Nagrađeni su i maštovitost kao i najlepši i najveseliji štand.

Održan je i prigodan kulturno-umetnički program koji su izveli Kulturno umetničko društvo iz Topolovnika i mlađa grupa Folklornog ansambla „Vlastimir Pavlović Carevac“ iz Velikog Gradišta.

Foto: Screenshot youtube

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJTE JOŠ
Close