NEMA VIŠE ČEKANJA U REDOVIMA: Od Nove godine sve poreske prijave u elektronskom obliku

Od 1. januara 2018. godine još šest poreskih prijava moći će da se podnese elektronski, čime će se zaokružiti ciklus prevođenja „papirnih formi“ poreskih prijava u elektronski oblik.

Foto: Profimedia

Tako će poreski obveznici za sve prihode koje administrira Poreska uprava moći posredstvom portala ePorezi da podnesu elektronske poreske prijave, saopštila je Poreska uprava.

Takođe, predviđeno je i izdavanje četiri vrste poreskih uverenja u elektronskom obliku, čime će se smanjiti troškovi, kao i vreme za dobijanje poreskog uverenja.

Početkom naredne godine, biće omogućeno elektronsko podnošenje nekoliko poreskih prijava – poreska prijava za akontaciono – konačno utvrđivanje poreza na prihode od samostalne delatnosti za paušalno oporezivanje (PPDG-1R), kao i poreska prijava za utvrđivanje poreza na kapitalne dobitke (fizičkih lica, uključujući i preduzetnike, PPDG-3R).

Takođe, elektronski će moći da se podnese poreska prijava za utvrđivanje poreza na nasleđe i poklon (PPI-3), poreska prijava za utvrđivanje poreza na prenos apsolutnih prava (PPI-4), poreska prijava o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju (PP OAEL), kao i poreska prijava o obračunu akcize (PP OA).

Inače, u prvih 11 meseci ove godine podneto je oko 5,5 miliona elektronskih poreskih prijava i 1,9 miliona zahteva za upit stanja na poreskim računima.

Mesečno se, u proseku podnese oko 490.000 elektronskih poreskih prijava odnosno 171.781 zahtev za upit stanja.

Prema izveštaju Svetske banke „Paying taxes“ za 2018. godinu, Srbija je ocenjena kao najbolja u regionu istočne Evrope i centralne Azije, a kriterijumi koji su vrednovani se odnose na procese administriranja poreza, koji su značajno unapređeni uvođenjem novih tehnologija i razvojem elektronskih sistema za podnošenje poreskih prijava i plaćanje poreza.

TPKNEWS/Beta

PROČITAJTE JOŠ
loading...
Close