Održan kongres Vlaha Srbije na Borskom jezeru (FOTO/VIDEO)

U hotelu “Jezero” na Borskom jezeru održan je Kongres Vlaha Srbije, na kome je između ostalog predstavljena Deklaracija prema kojoj se ovaj kongres u stalnom zasedanju smatra institucijom najvišeg ranga u vlaškoj nacionalnoj zajednici.

kongres-vlaha-borsko-jezero

U prepunoj sali hotela „Jezero“, delegati iz udruženja, kulturnih društava i organizacija vlaške populacije i njhovi gosti iz Rumunije i Bugarske, kao i predstavnici Ambasade Rumunije, nakon opširnih izlaganja domaćina i gostiju, usvojili su Deklaraciju Kongersa.

kongres-vlaha-borsko-jezero-1

Učesnici su razgovarali o položaju vlaške nacionalne manjine u Srbiji i mogućnostima za punu primenu visokih kriterijuma, deklaracija i zakona koji su već usvojeni.

kongres-vlaha-borsko-jezero-5

Prema rečima moderatora skupa, Dušana Prvulovića, Srbija ima kvalitetne zakone, ali je njihova primena u praksi veći problem. On naglašava da ima napretka, ali da su glavni problemi i dalje obrazovanje i informisanje na maternjem jeziku i sloboda veroispovesti.

kongres-vlaha-borsko-jezero-7

U ovom dokumentu posebno se naglašava – da je krajnje vreme da se uspostavi briga o kulturnom nasleđu vlaške zajednice. Potrebno je uspostaviti kulturno-prosvetne institucije koje će sprečiti „dalje propadanje vlaškog kulturnog nasleđa“. Smatra se  da bogosluženje na meternjem jeziku spada u domen osnovnih ljudskih prava. Dve crkve mogu da se dogovore da  u vlaškim selima u objektima podignutim novcem meštana, službu vrše i sveštenici Srpske pravoslavne crkve. Sve zavisi od zainteresovanih vernika. Kongres Vlaha, naglašava se,  upućen je na Srbiju, današnju domovinu Vlaha od koje se očekuje podrška u vezi poštovanja  pravca i sloboda nacionalnih manjina. Od Rumunjje, matice Vlaha, očekuje se  više razumevanja zbog zajedničkog jezika, istorije i tradicije. Kongres će se obratiti i institucijama i mehanizmima Evropske unije i Ujedinjenih nacija kako bi ostvarili  svoja prava. Delegati su se založili i za efikasan Nacionalni savet Vlaha sa umreženim pomoćnim organima za razna važna pitanja, kao što je recimo pitanje maternjeg jezika, ali bez uplitanja političkih, pravnih i fizičkih lica srpske zajednice.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJTE JOŠ
Close