POŽAREVAC: Osuđen matičar iz Brežana zbog primanja mita i falsifikovanja službene isprave!

Dejan Dinić iz Brežana, matičar u Odeljenju za opštu upravu Gradske uprave grada Požarevca, je u toku 2016. godine u svojstvu službenog lica u matične knjige rođenih, knjigu državljana Srbije i elektronsku bazu podataka koja se vodi u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, unosio neistinite podatke za više lica.

On je to činio tako što ih je nezakonito upisivao pod imenom i prezimenom, datumom i mestom rođenja koji su mu ta lica kazivala, a bez ikakvih dokaza da su podaci koje unosi tačni, pri čemu je bio svestan da u službenu knjigu, kao službeno lice unosi neistinite podatke, i za to je naplaćivao 300 evra po osobi.

Potom je iskorišćavajući svoj službeni položaj, tako upisanim licima izdavao izvode iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu Republike Srbije i omogućio im da promene identitet, zaobilazeći zakonom propisanu proceduru tako što će kod nadležnih državnih organa izvaditi ličnu kartu i putnu ispravu pod drugim imenom i sa lažnim ličnim podacima.

Pošto su dobila novo ime i prezime, ta lica ostaju „nevidljiva“ i nedostupna državnim organima Srbije i drugih država, čime im se praktično brišu eventualne ranije osude i drugi za njih nepovoljni podaci, u vidu čega im je on pribavio korist.

Dinić Dejan je pritvoren 29. marta 2017. godine po krivičnoj prijavi PU Požarevac, nakon čega je Osnovno javno tužilaštvo sprovelo dokazne radnje i 25. maja podnelo protiv njega optužni predlog sa predlogom za produženje pritvora.

Na pretresu, 8. juna pravnosnažno je osuđen, zbog izvršenja krivičnog dela falsifikovanje službene isprave i dva krivična dela zloupotreba službenog položaja, na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dve godine i 8 meseci i meru bezbednosti – zabrana vršenja poziva delatnosti i dužnosti u trajanju od pet godina, navodi se u saopštenju za javnost OJT Požarevac.

TPKNEWS/OJT

PROČITAJTE JOŠ
loading...
Close