Požarevac: Posle 11 godina gase Agrarni fond. Potroše samo 17% novca za poljoprivrednike

Agrarni fond u Požarevcu neslavno je završio 2014.godinu. Od 48 miliona dinara, uspeo je da potroši svega 8 miliona na podsticaje za poljoprivrednike. Fond se gasi i zameniće ga drugo telo, čime bi trebalo da se stvore bolje uslovi za realizaciju programa.

Agrarni fond Požarevca prošle godine je uspeo da kroz konkurse plasira svega 17 odsto sredstava. Ni dinar iz budžeta nije otišao na ime regresa za reproduktivni materijal i veštačko osemenjavanje, za unapređenje stočarske proizvodnje, investije u poljoprivrednu proizvodnju, podršku savetodavnim stručnim službama, izradu projektne dokumentacije i podršku projektima u ruralnom razvoju.

Grad namerava da ugasi Agrarni fond i osnuje Budžetski fond za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Godišnje bi iz budžeta za novi fond prevashodno trebalo da se izdvaja 0,7 odsto novca od ukupno planiranih budžetskih rashoda (29,3 miliona – 2015.godina).

Preko ovog tela bi trebalo da se finansira unapređenje i razvoj stočarske, biljne i povrtarske proizvodnje, daju podsticaji za proizvodnju voćno-loznog sadnog materijala, biološki vrednije hrane, izvozni programi proizvodnje, te podrži izgradnja sistema za navodnjavanje, ukrupnjavanje poseda i revitalizacija sela.

Cilj je da se stvore bolji uslovi za realizaciju programa podrške poljoprivrednicima, unapredi poljoprivredna proizvodnja, pojača konkurentnost proizvoda na tržištu i podrži ruralni razvoj.

Odluka o osnovanju budžetskog fonda naći će se na sednici skupštine Požarevca u petak, 27.marta.

Izvor: Boom93

PROČITAJTE JOŠ
loading...
Close