PRAVDA ZA SLOBODANA: Uhapšena ubica srpskog dečaka, Elfeta Veseli iz Zvornika (VIDEO)

Elfeta Veseli, osumnjičena za svirepo ubistvo srpskog dečaka 1992. godine u Zvorniku, uhapšena u švajcarskom kantonu Nešatel, javljaju mediji u BiH. Elfeta Veseli se protivi izručenju Bosni i Hercegovini.

csm_slobodan_8e4e9a0036
Foto: RTS

Elfeta Veseli je pod istragom i osumnjičena je da je zajedno sa drugim osobama, u leto 1992. godine u blizini mesta Donja Kamenica kod Zvornika, na izuzetno svirep način, hladnim oružjem usmrtila dečaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića (12), prenosi Fena.

Tužilaštvo BiH je sprovelo opsežnu istragu tokom koje je prikupilo dokaze kojima sumnjiči navedenu, i došlo do saznanja da se osumnjičena duže vremena nalazi na području Švajcarske i da su pokrenute aktivnosti za njeno lociranje, hapšenje i izručenje pravosuđu BiH.

Tužilaštvo je obavešteno da se osumnjičena u Švajcarskoj usprotivila dobrovoljnom izručenju u BiH po skraćenoj proceduri, pa će se u narednom periodu pristupiti aktivnostima za njeno izručenje i deportaciju u BiH, gde će joj se suditi.

ELFETA-VESELI
Elfeta Veseli (Do sada jedini poznati snimak) / Foto: RTS

Zločin za koji se Elfeta Veseli (1960, Uroševac) sumnjiči dogodio se u selu Donja Kamenica kraj Zvornika, jula 1992. godine.

U to vreme su pred ofanzivom vojske Bosne i Hercegovine srpski stanovnici zvorničkih sela napuštali kuće i prelazili na teritoriju koju je kontrolisala Vojska RS. Tih dana je svoje selo napustila i porodica Stojanović: majka Desanka, otac Ilija, ćerka Slađana i dvanaestogodišnji Slobodan.

Dečak je 27. jula od oca tražio da ga pusti da se vrati u selo i dovede psa koji je u opštoj gužvi i bežaniji ostao vezan u kućnom dvorištu.

Roditelji mu to nisu dozvolili. Slobodan je, ipak, uspeo da se išunja, da prođe barikade srpske vojske i da dođe na teritoriju koju je kontrolisala bošnjačka vojska. Tu mu se gubi svaki trag.

Slobodan Stojanović
Slobodan Stojanović (12) / Foto: RTS

Svi pokušaji srpske vojske da u pregovorima dobiju nazad dečaka bili su bezuspešni. Mali Slobodan nađen je godinu dana kasnije u masovnoj grobnici, zajedno sa još pet srpskih vojnika.

„Sina sam pronašao 16. juna 1993. godine u zaseoku Bajrići – Novom Selu, u jami, prilikom iskopavanja pet srpskih boraca. Dete je bilo u dnu jame“, izjavio je kasnije pred istražnim organima Republike Srpske Slobodanov otac Ilija. (Ovde možete pogledati kompletnu izjavu.)

Policijski zapisnik sa obdukcije posmrtnih ostataka malog Slobodana pokazao je da je dečaku stomak bio rasečen u obliku krsta, da mu je odsečeno uvo i da mu je pucano u glavu iz neposredne blizine.

Dvanaestogodišnji Slobodan Stojanović je sahranjen u selu Drinjača kraj Zvornika.

TPKNEWS / RTS/Tanjug

PROČITAJTE JOŠ
loading...
Close