SRBIJA NA UDARU GEOMAGNETNE BURE: Spremite se za smetnje na mobilnim telefonima!

Intenzivna solarno-geomagnetska oluja koja je sa Sunca stigla do Zemlje može danas dovesti do poremećaja elektromreže i distributivnih sistema, objavio je Republički geodetski zavod Srbije.

Solarno-geomagnetska oluja sa Sunca stigla do Zemlje

Mogući su i poremećaji u radu „satelitskih i komunikacionih sistema, GPS tehnologija, radarskih sistema i sistema za navigaciju“, naveo je Republički geodetski zavod Srbije.

Zavod je na svom sajtu naveo da je najava solarne i geomagnetske bure (oluje), odnosno poremećaja u geoprostoru planete Zemlje, mera upozorenja.

Dodaje se da „geoefektivnost solarne i geomagnetske bure može imati uticaja na promene meteoroloških parametara i na formiranje vremenskih prilika“.

„Bioritmička, radna i fizička aktivnost meteoropata i hipersenzitivnih ljudi mora biti prilagođena situaciji, moraju se pratiti uputstva i preporuke medicinskih ustanova…“, navodi se u upozorenju Zavoda.

U okviru RGZ postoji Geomagnetska opservatorija Grocka, u kojoj se prate solarno-geomagnetski poremećaji.

Ta opservatorija razmenjuje geomagnetske podatake u okviru Svetske mreže geomagnetskih opservatorija tako da može dati najavu, odnosno prognozu solarne bure i sa njom povezane jonosferske i geomagnetske bure.

TPKNEWS/Tanjug

PROČITAJTE JOŠ
Close