SREBRNO JEZERO: Mali raj u Srbiji

Ne znate gde biste otišli na odmor, a da ostanete u Srbiji? Želite da upoznate novo mesto, ljude, da more i planinu zamenite nečim novim, a podjednako lepim i zanimljivim? Predstavljam vam Srebrno jezero!

Srebrno jezero: raj u Srbiji

Srebrno jezero se nalazi u severoistočnom delu Srbije, pripada opštini Veliko Gradište i smešteno je nedaleko od ušća Peka u Dunav. Udaljeno je od Beograda samo 110 kilometara.

U popodnevnim satima, kada Sunce počinje da zalazi iza Karpata, mnoštvo sunčevih zraka čini da jezero ima srebrni odsjaj, pa je po tome i dobilo ime Srebrno. Jedno je od najlepših jezera u Srbiji i jedno je od omiljenih izletišta turista i ribolovaca. Povoljna klima, priroda, bagremove šume ‒ sve to čini ovo mesto idealnim za odmor.

Jezero je bogato ribom (som, smuđ, šaran, amur, tostolobik) , pa tako predstavlja i pravi raj za pecaroše.

Svojim posetiocima Srebrno jezero nudi uređene plaže, lepo šetalište, akva park sa vodenim atrakcijama za odrasle i decu, restorane, puno kafića za omladinu, vožnju pedalinama, teniske terene, biciklističku stazu… Takođe postoji i turistički brod koji plovi Dunavom obilazeći kulturno-istorijske lokalitete ovog kraja.

Na jezeru postoji kamp naselje, hotel, apartmani, privatni smeštaji u kućama gde možete odsesti… Dakle, za svačiji džep. Na šetalištu su postavljene tezge sa suvenirima, pa tako možete kupiti za malu svotu novca lepu uspomenu sa odmora ili poklon za vama drage osobe.

Ovde se održavaju i razne manifestacije tokom godine. Na primer, ono što je najskorije: od 1-4. maja biće održan muzički festival „Uranak“ . Odlična žurka sa poznatim imenima iz sveta muzike, bila je održana i prošle godine, kada je ogroman broj ljudi pristigao na Srebrno jezero, a sigurna da su se svojim kućama vratili puni sjajnih utisaka.

Sem ovoga, na Srebrnom jezeru će od 26-28. juna biti održana VIP BEACH VOLLEY LIGA, Prvenstvo Srbije u odbojci na pesku. Tokom leta se organizuju mnoge žurke u akva klubu, gde mogu mladi uživati.

Ali ako već dolazite na Srebrno jezero, nemojte propustiti da svratite i u Veliko Gradište, koje je udaljeno samo 2,5 kilometara. Prelep gradić na obali Dunava, sa čijeg se keja prostire divan pogled na Rumuniju, njena brda, proplanke, prirodu, sela… Svratite obavezno u gradski park, koji je prostran i obiluje zelenilom i cvećem… Takođe, ako vas interesuju gradska dešavanja, kulturne, muzičke i sportske manifestacije, evo nekoliko informacija.

3. i 4. maja će se održati „12. dani cveća i meda“ u Velikom Gradištu i obližnjem selu Kusiću.

16. maja je Noć muzeja, a 29. juna je Dan Dunava.

Od 14-17. jula će biti održana poznata manifestacija „Carevčevi dani“ , u čast Vlastimiru Pavloviću Carevcu, poznatom muzičaru i dirigentu. On je violinu svirao punih pet decenija. Komponovao je mnoge melodije, od kojih je najpoznatija „Svilen konac“ .

U poslednjem vikendu jula održavaju se Alaske večeri, a 8. avgusta Pasuljijada.

Od 30. avgusta do 5. septembra će biti održan međunarodni filmski festival „SILAFEST“ , na Srebrnom jezeru i u Velikom Gradištu.

Kao što vidite, ova dva mesta vam nude bogat sadržaj iz oblasti kulture, sporta i muzike tokom cele godine.

Ako ste ljubitelj istorijskih i kulturnih dobara, moram vam preporučiti nekoliko, koja se nalaze u okolini Srebrnog jezera i Velikog Gradišta: Golubačka tvrđava, Ramska tvrđava, Viminacium, Lepenski vir, Nacionalni park Đerdap, kao i manastir Tumane u blizini Golupca.

Golubačka tvrđava je od 1948. godine pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i nalazi se na teritoriji nacionalnog parka Đerdapa.

Ramska tvrđava se nalazi na desnoj obali Dunava nizvodno od sela Ram, koje pripada opštini Veliko Gradište. Na 15 kilometara je od Viminaciuma, a ramsku tvrđavu je sagradio turski sultan Bajazit II.

Viminacium je bio glavni grad rimske provincije Gornje Mezije i legijskog logora. Nalazi se na 4km od ušća Mlave u Dunav, a 12km od Požarevca.

Nacionalni park Đerdap je najveći nacionalni park u Srbiji; ovde se nalaze biljne vrste koje su endemiti čitavog Balkanskog poluostrva: mečija leska, Pančićev maklen, zelenika, koprivić, medunac, jorgovan… Izuzetno je i bogatstvo životinjskog sveta: vuk, jelen, srndać, medved, ris, šakal, orao…

Lepenski vir je jedno od najvećih i najznačajnijih mezolitskih i neolitskih arheoloških nalazišta, smešteno je na desnoj obali Dunava u Đerdapskoj klisuri.

Kako god da želite da provedete svoj odmor ‒ kupajući se na bazenima ili u jezeru i sunčajući se, krstareći brodom, šetajući kroz prelepu prirodu i šumu, obilazeći istorijska i kulturna nalazišta i spomenike, ili pak posećujući muzičke i sportske manifestacije ‒ Srebrno jezero i njegova okolina vam sve to pružaju. I zato vam je moj iskreni predlog i savet da dođete ovde i uživate, verujem da ćete provesti zaista lepe trenutke.

Izvor: balkanijada.com

PROČITAJTE JOŠ
loading...
Close