Sutra u Njujorku otkrivanje biste Nikole Tesle

Bista Nikole Tesle, rad akademskog vajara Bojana Mikulića biće svečano otkrivena sutra u hotelu „Njujorker“ na Menhetnu.

Spomenik Nikoli Tesli u Beogradu pred Elektrotehničkim fakultetom

Teslina bista nalazi se u centralnom lobiju hotela, a istog dana biće održana i Konferencija o Teslinom radu sa koje će biti podneta incijativa da veliki naučnik bude unet u školski program SAD.

Otkrivanje biste, Konferenciju i gala-večeru organizuju predsednik Tesline naučne fondacije Nikola Lončar, generalni konzul Srbije u Njujorku Mirjana Živković sa saradnicima, sveštenik Đokan Majstorović iz Crkve svetog Save u Njujorku i drugi poštovaoci dela velikog naučnika.

„U programu će učestvovati oko 30 eksperata iz ove oblasti i ovaj program smatramo najvažnijim što dijaspora može i treba da uradi za Teslu. Bez Tesle u školama širom Amerike, svet nikada neće saznati pravu istinu – šta je Tesla uradio za čovečanstvo“, rekao je Lončar.

On je dodao da je Fondacija dosad poklonila Tesline biste ambasadi SAD u Beogradu, gradovima Leskovcu i Banjaluci, Frenklin Institutu u Filadelfiji i gradu Rahvej u državi Nju Džersi.

Čuveni naučnik je živeo u hotelu „Njujorker“ od 1933. godine do smrti, na Božić 7. januara 1943. godine.

Izvor: Blic

PROČITAJTE JOŠ
loading...
Close