TOPOLOVNIK: Dokle više trpeti bahato ponašanje komunalaca? (FOTO)

Topolovčani su i dalje svakodnevno svedoci prepunih kontejnera i gomila smeća oko njih.

Smece Topolovnik

Do skoro se na društvenim mrežama pojavila fotografija, velike gomile smeća u kontejneru i pored njega uz prateći tekst koji prenosimo u celosti:

„Zemlja Srbija. Opština Veliko Gradište. Selo Topolovnik. Sasvim normalna stvar, odnošenje komunalnog otpada, postaje stvar za koju moraš da se boriš! Pored ovog kontejnera se nalazi moje dvorište, u kome se igra moje jednoipogodišnje dete. Pored ovog kontejnera moram da prođem svakog dana kako bih prošetala svog sinčića. Zbog ovog kontejnera ne mogu da otvorim prozor, da provetrim sobu pred spavanje moje bebe, jer će u sobu umesto svežeg, uleteti nezamislivo težak vazduh, koji je ravan smradu poluraspale lešine. Zbog svog sina sa „Paukom“ moram da pređem na ti! Gotovo je! Dozlogrdili ste!“

Screenshot (29)

Da se podsetimo:

Predstavnici opštine Veliko Gradište i firme “Spider Serbia“ iz Beograda, potpisali su Aneks 2 Ugovora o poveravanju obavljanja komunalnih delatnosti na teritoriji opštine Veliko Gradište.

Nakon prvog ugovora koji je bio zaključen 27. 7. 2009. godine, , kako je tada naveo i predsednik opštine, Dragan Milić, građani su izrazili nezadovoljstvo njegovim odredbama i odbili da plaćaju iznošenje smeća. Kako bi se ublažile posledice takvog ugovora po građane i rešio postojeći problem, 2011. godine zaključen je bio Aneks 1.

Tražeći najbolje rešenje, opština je tada dala predlog za novi aneks koji je nakon dugih pregovora, verifikovala Skupština opštine na tadašnjoj poslednjoj sednici.

Predlog aneksa je tada bio utvrđen kroz konsultacije sa predsednicima saveta mesnih zajednica, te je prihvaćena inicijativa da se plaćanje vrši po domaćinstvima.

U seoskim naseljima domaćinstva sa jednim članom, plaćaju 200 dinara bez PDV-a, a u Velikom Gradištu 250 dinara.

Za višečlana domaćinstva u selima usvojen je bio iznos od 450 dinara, dok u Velikom Gradištu cena iznošenja smeća je 490 dinara. Kao potrošači posebne kategorije, vlasnici vikend kuća na Srebrnom jezeru plaćaju 250 dinara za ovu uslugu.

Lica koja do tada nisu izmirila svoje obaveze, a nisu tužena, mogli su da plate dug za poslednju godinu, uvećan za kamatu, dok je tuženima omogućeno bilo da dug otplate visinom iznosa za poslednju godinu, uvećanim za kamatu i troškove spora. Oni koji su spor izgubili od firme kaja vrši ovu uslugu, platili su dug za dve godine, uvećan za troškove spora i izvršenja.

Prema podacima iz Agencije za privredne registre, firma Spider Serbia osnovana je svega 12 dana pre nego što je sklopila ugovor sa opštinom Veliko Gradište, pa je zanimljivo videti i dan danas na osnovu kojih kriterijuma je izabrana na konkursu i zašto su građani i privrednici i dalje nezadovoljni njihovom uslugom. Zapravo, opština je tada sklopila Ugovor o poveravanju obavljanja komunalnih delatnosti sa konzorcijumom Spider Serbia, Spider enviromental services iz Grčke i Depo sistem iz Novog Sada 2009. godine, bez raspisanog tendera i poštovanja Zakona o javnim nabavkama.

Od 2009 pa do sada, vlasti u opštini Veliko Gradište su se smenile, a dugovi građana i njihovi problemi su ostali. Kao i sumnje u korupciju i brojne nezakonitosti.

TPKNEWS / L.M.

PROČITAJTE JOŠ
loading...
Close