VEROVALI ILI NE: I Vučić je Vlah?!

Provokacija! Ibrahim Pašić, profesor istorije i član Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU), izneo je skandalozne tvrdnje da u BiH sve do sredine 19. veka nije bilo Srba, te da su svi koji se danas izjašnjavaju kao pripadnici tog naroda zapravo – Vlasi!

vucic-4
Aleksandar Vučić / Foto: promo

Svoje otkriće Pašić je objavio u brojnim bošnjačkim ekstremističkim medijima, koji navode da je ovaj naučnik uspeo da dokaže da čak i premijer Aleksandar Vučić nema pojma o svom pravom, “vlaškom poreklu”.

– Izvorno etničko poreklo Vlaha je romano-vlaško i arbanaško. Bili su ravnopravan deo proizvodne klase u doba bosanske kraljevine. Kako pravoslavlja nije bilo u Bosni do dolaska Osmanlija, današnji pravoslavci alias današnji Srbi, isključivo su vlaškog porekla. Jasno je da današnji Srbi nisu istorijski narod ove zemlje. Premijer Aleksandar Vučić starinom potiče iz sela Čipuljići kod Bugojna. To je vlaško selo nekadašnjih kalajdžija – tvrdi Pašić.

pesic-ibrahim
Ibrahim Pašić / Foto: promo

On otkriva da je za navodno konvertitstvo Vlaha u Srbe u BiH kriva “velikosrpska politika i Pravoslavna crkva, a da je konačni rezultat ove vekovne zavere stvaranje Republike Srpske”.

Komentarišući ove navode, Jovica Krtinić, predsednik Društva srpskih rodoslovaca “Poreklo”, za naš list kaže da oni nemaju nikave veze sa istinom, kao i da su izneti u političke svrhe.

jovica-krtinic
Jovica Krtinić / Foto: promo

– Veoma je jasno da je reč o nečemu što je čisto politikanstvo i o nečemu što smo imali priliku da slušamo mnogo puta do sada, ne samo od njega nego unazad 100 godina. Pokušava se dokazati da Srbi nikad nisu živeli na teritoriji Bosne i Hercegovine i Hrvatske, već da su to bili neki Vlasi, koje je propaganda Pravoslavne crkve prevela, odnosno posrbila. Činjenica je da postoje brojni tragovi o srpskom prisustvu u tim krajevima, a postoje i savremene metode kojima se može utvrditi ko je kojeg porekla pomoću raznih analiza. Tako da, može da se priča šta god, ali ono što je neosporno je lako dokazivo – kazao je Krtinić za “Alo!“.

TPKNEWS/Alo!

PROČITAJTE JOŠ
Close