Vekovna agresivna i primitivna asimilacija Vlaha u Srbiji

Na prostoru izmedju Morave, Timoka i Dunava živi već više od 2000 godina jedan narod, najstariji narod na ovim prostorima – Vlasi.. Na geografskom prostoru Srbije, Vlasi žive u 19 opština i 154 etničkih vlaških naselja, te je pretpostavka da se broj etničkih Vlaha kreće od 250.000 – 300.000.

Istorijski region Rumuna (Vlaha) na Balkanu

Vlasi ni danas nemaju u školi sopstvenu istoriju, prave činjenice o njima se kriju, nije im dopušteno bogosluženje na svom jeziku, nemaju predstavnika u republičkoj skupstini, njihove autentične organizacije se sputavaju u delovanju, ili država preko vladajućih političkih partija formira paralelne tzv. „autentične vlaške organizacije“ kojima manipuliše po sopstvenom interesu u cilju lakše asimilacije Vlaha. Često se pitanja vlaškog identiteta prepuštaju nekompetentnim pojedincima ili organizacijama kontrolisanim od strane države, u cilju daljeg ruiniranja vlaškog nasleđa, nestručnog predstavljanja ili otvorenog ponižavanja kako bi Vlahe odvratili od očuvanja sopstvenog identiteta i paralelno tome forsirala asimilaciju ka većinskom narodu. Vlasima se ne dozvoljava ozbiljnije prisustvo u medijima ili se to strogo kontroliše a često i skandalizuje prikazujući na mnogim lokalnim televizijama vrednosti vlaškog identiteta na jakon prizeman i primitivan način, država ovde ne bira sredstva u uništenju vlaškog identiteta. Nema službene upotrebe jezika u institucijama i školstvu u lokalnoj sredini gde čine većinu i sl. Većine ovih prava Vlasi nisu ni svesni, ovo je prouzrokovalo krizu vlaškog nacionalnog identiteta.

Vlasi, odnosno (romanizovano) stanovništvo, rasprostranjeno je širom Balkasnog Poluostrova u nekim regionima žive od davnina kao starosedeoci dok su u pojedinim regionima doseljenici. Regioni koje Vlasi nastanjuju na Balkanskom Poluostrovu poznati su u istorijskoj i Geografskoj literaturi kao „rumunski istorijski regioni“. U Srbiji i Bugasrkoj osim međunarodno usvojenog naziva „Rumuni“ koriste se nazivi „Vlasi“, u Bivšoj Jugosovenskoj Republici Makedoniji, Albaniji i Grčkoj koristi se više naziva istovremeno to su: „Cincari“, „Magleniti“ ,“Kucovlasi“, „Karagunci“, „Megleniti“, „Farsarioti“, „Cincari“, „Aromuni“, u Hrvatskoj su poznatiji kao „Ćići“, „Morlaci“, Ćilibiri“., u Mađarskoj kao „Olsaz“ u Turskoj kao „Iflak“ i sl. Ovako šarenolik spektar naziva za jedan te isti narod, potekao je iz specifične istorije i etnogeneze Rumuna.

Danas se vlaški jezik deli na 4 dijalekta Aromunski, Istrorumunski, Dakorumunski, i Maglenorumunski. Dakorumunski dijalekt je standardizovan pod nazivom „Limba literala Romănâ“. Ovim Dijalektom i njegovim sub-dijalektima govore pripadnici rumunske manjine u neposrednom susedstvu Rumunije.

Vlasi Balkana

Nažalost, baš zbog svih ovih deljenja do sada Vlasi su izloženi agresivnoj asimilaciji od strane zemalja u kojima žive, i nalaze se u najgorem položaju od svih manjina na Balkanskom Poluostrovu, bez prava da u školi uče sopstvenu istoriju, jezik, da imaju delove institucija, predstavnika u vlasti, medije i sl.

Jasno je da Vlasi nemaju dovoljno sopstvenih kapaciteta da bi se očuvali kao manjina, nedovoljna pomoć i manipulacija u cilju asimilacije od strane zemalja u kojima žive, dovelo je do toga da je Vlaška manjina u većini balkankih zemalja pred nestajanjem.

TPKNEWS

 

PROČITAJTE JOŠ
Close